Meañeses polo mundo (III): SUÍZA
"EN SUIZA NON SE ESCOITA NADA A PALABRA CRISE"
- Canto tempo vivindo en Suiza?
- Viñen
por primeira vez en 2002. Eu coñecín a Horacio, quen hoxe é o meu marido, en
1999 cando el veu a España a facer o servizo militar. Daquela Horacio xa estaba
aquí en Suiza. Veu en 1995, cando tiña 17 anos, dado que os seus pais xa estaban
aquí como emigrantes. Despois de termos coñecido Horacio voltou só para Suiza
no ano 2000. Dous anos despois víñenme eu para acá, onda el, a probar sorte no
traballo e no amor. Foi unha aventura e salíume ben. Convivimos un ano xuntos
en Xenebra e decidimos casar en 2003. Aquí estivemos ata 2007. Logo voltamos
para España, pero a cousa foise complicando, coa crise non había traballo e en
2012 decidimos voltar de novo aquí.
- En que zona de Suiza vivides?
- Vivimos
na cidade de Xenebra, nun piso alugado no centro.
- HORACIO:
Eu traballei sempre no sector das enerxías renovables. Estou nunha empresa que
se adica ao recubrimento de tuberías para lograr o aproveitamento óptimo destas enerxías alternativas: solar, xeotérmica… É un sector con moita presenza en Suiza,
un país onde as renovables están en alza. Aquí, por normativa, estanse a retirar
as caldeiras de gasoil e as calefaccións eléctricas, todo ten que ser por gas
natural ou renovables.
- En calefaccións estaredes ben postos porque
por aí fai moito frío, ou non é tan duro o clima suizo como nos imaxinamos desde
aquí?
- O
clima aguántase ben, eu diría que é incluso mellor que aí. Certo que neva, pero
o clima á máis seco, non hai tanta humidade e non se collen tantas gripes, nin
catarros, nin afeccións de bronquios…
- HORACIO:
…Nin dor de cortas
- BEA:
Si, notámolo sobre todo nos nenos, porque o maior cando vivía en Galicia tiña
que ir cada tres por catro ao médico e en cambio aquí apenas colle nada.
Beatriz Martínez e os nenos xunto coa sua nai Amparo cando ésta estivo de vacacións en Xenebra. Foto en tomada en Saint Cergue |
- A
educación da xente, o respecto con todos, as reglas educativas nos colexios, a
limpeza das rúas… É un país moi correcto, moi tranquilo.
- HORACIO:
Aquí hai un respecto moi grande co obreiro, valórase moito o seu traballo, é moi
diferente a España. Confeso que cando voltei para aí ao cabo dun ano
arrepentinme: traballaba nove e dez horas, moitas veces non me pagaban as horas
extras, tiña que percorrer distancias enormes para ir facer un traballo… Isto é
impensable en Suiza, aquí a empresa é xusta, o obreiro traballa na cidade na
que vive… Non hai comparación.
- Como obreiro sentíaste máis explotado en
España?
- HORACIO:
Sin dúbida algunha.
- E que é iso do modelo suizo que non vos
traeriades para España?
- O
estress, Xenebra é unha cidade moi estresante, os suizos son super meticulosos
cos horarios, non podes chegar un minuto tarde a un sitio porque está pechado, aquí
todo é moi matemático, tanto que te oprime.
- Vaia, agora entendo iso da puntualidade
dos seus reloxos.
- Si,
debe ser
iso. Eu non sei se é por esa aprensión ou se porque aquí vemos pouco o sol, tanto
que ás veces pasamos catro ou cinco meses sin velo porque ás cinco da tarde
aquí é noite pechada. Non sei se é por ambas cousas que che dicía que aquí hai
moitas depresións, de feito Xenebra conta con dous hospitais psiquiátricos.
Zona de tendas en Xenebra vista desde a cámara da nosa protagonista |
- HORACIO: Trabállase de 7 da mañán a 12 do mediodía
e logo pola tarde de 13 a 17 horas. O xantar adoita facerse ás 11 ou 12 do mediodia, e pola noite cean cedo e un suizo ás 20 horas esta na cama.
- BEA: Pero nós somos españois e seguimos a ir máis
tarde para cama.
- E cal é aí o salario medio dun obreiro?
- BEA:
Pero por contra a vida tamén é cara: unha barra de pan nunha panadería venche a
custar ao cambio 4,70 euros; duas chuletas de porco, 10 euros; un cartón de
leite, máis de 2 euros… A cesta da compra supón uns 300-400 euros por
semana. E logo tes que pagar o seguro de atención médica, porque aquí non hai
seguridade social, e ese seguro para nós os catro cústanos 900 euros por mes…
En cambio, en proporción os electrodomésticos, a roupa dos nenos e o gasoil
para o coche está máis barato que en España.
- Falando de coches, teño entendido que
non aí non pagades peaxes nas autoestradas.
- HORACIO:
Non, págase unha taxa de 36 euros por ano e colócanche no coche unha tarxeta
semellante á das ITVs en España: iso dache dereito a circular todo o ano polas
autoestradas suizas sen pagar peaxe algún.
- Fálase da crise en Suiza?
- En
Suiza non se escoita nada a palabra crise. Iso si, escoitaslla moito a un
montón de españois que chegan na procura de traballo e que che dan verdadeira
mágoa, porque aquí sin non tes un permiso de residencia telo imposible.
- HORACIO: Hai españois que están a chegar aquí á aventura,
con mil euros no peto, e aquí mil euros non che dan para nada, si nos tes
permiso só ves a perder os mil euros e voltarás logo sin nada.
- E como se
consegue ese permiso de residencia?
- Todo se endureceu moito desde 2011 por mor da crise
en Europa. Antes bastaba con que unha empresa suiza te demandara para traballar e che
fixera o un contrato, pero agora hai un organismo que o Control de Habitantes e
que analiza primeiro se esa demanda de traballo está xustificada e se hai xente
parada en Suiza que queira esa traballo.
- Pero hai
traballo en Suiza?
- HORACIO: Sí que o hai, pero antes é necesario dispor
dese permiso de residencia que está sendo moi complicado conseguir. E en Xenebra
existe ademáis un problema engadido: a falta de vivenda, chegas aquí é non tes
onde meterte… E non se trata de alugar un piso: é que non hai nin pisos de
aluguer.
- Si, Xenebra é unha cidade con moita poboación
española, e galega en particular. Con dicirche que na cidade debe haber uns 50
restaurantes españois dígoche todo, incluso hai moito empresario español.
- E como nos
ven a nós os suizos?
- Aos galegos en particular vennos moi ben porque
temos fama de ser super traballadores. Un empresario suizo prefire a un obreiro
galego antes que a a outro español ou que a un portugués. Tamén os italianos
están moi valorados.
- Falabas antes
da importancia da educación en Suiza, das normas nos colexios. En España
acabáse a aprobar agora unha lei de educación moi polémica, a chamada “lei
Wert”. Como é o modelo educativo en Suiza?
- Aquí valórase moito o respecto ás normas nos
colexios, aos mestres, todo é moi correcto tamén neste eido. En Suiza non hai
clase os mércores, ese é un día libre para levar aos críos a educación
relixiosa, porque aquí hai moitas relixións diferentes, ou a clases de español
e outras actividades. E, lóxicamente, tampouco teñen clase os fins de semana.
¿Vacacións escolares? No verán o colexio cesa a actividade a finais de xuño e
retómaa na última semana de agosto, Logo paran unha semana en outubro, quince
días en nadal e outra semana en febreiro.
- Ata cando vos
prantexades a vosa estadía en Suiza?
- Cando voltei de segundas custoume un pouco, pero
agora creo que xa me vou a quedar aquí para sempre.
- HORACIO: Sí, eu xa me sinto como quen di un suizo
máis.
- Estando aí, que é o que máis botades de menos de Meaño?
- Un caldiño de Ampariño (en relación á sua nai).
Estou desexando voltar por Nadal e comer un bo cocido con grelos.
- HORACIO: E tamén o marisco…
- BEA:…E uns viños nos furanchos de Cobas.
- Falando de
viño: vese moito albariño poa aí?
- Nos restaurantes españois vese en todos, pero non
así nos supermercados, salvo que sexa dalgún español onde podes atopar un Martín
Códax por 16-17 euros… Nun restaurante esa botella custa uns 40 euros. Tamén
últimamente empezase a ver moito Paco&Lola.
O lago Leman cun xigantesco surtidor no medio |
- No se pode deixar de ver o lago Leman; Saint
Cergue, que é un precioso pobo de montaña; a sede da ONU; os magníficos parques, un deles
cun espléndido Reloxo Floral; o Xardín Botánico e, sobre todo, a Vielle Ville
que é zona vella da cidade.
- E que debemos comer?
- Para comer, dada a fama dos queixos suizos, recomendamos probar unha boa fondue de queixo ou unha fondue chinouse, seguida dunha reclette
que é un prato típico elaborado con patacas coa tona e logo queixo fundido por enriba,
coroado todo iso por verduras ou carne ao gusto.
- HORACIO: Aquí coa
carne é moi típico que se coloque un asador enriba da mesa e logo que cada quen
acabe de facela nel ao seu gusto. E de postre probar unhas boas crepes
que teñen moita fama. De todos xeitos en nadal agardamos estar en Meaño e comer
un pouco marisco…
OUTRAS FOTOS DE XENEBRA
[Nota: Tódalas fotos publicadas nesta entrevista son xentileza de
Beatriz Martínez e Horacio Arosa]A familia nunha tarde de ocio |
A sua nai de Bea, Amparo Castro, xunto cos netos diante do Reloxo Floral, lugar de fotografía típico de turistas en Xenebra |
Outro dos magníficos parques de Xenebra: o Parc de Bastion |
No hay comentarios:
Publicar un comentario